Voorbije activiteiten: Heilig Land 2019

Quid Nunc Viator organiseerde van 26/1 tot 10/2 twee succesvolle pelgrimstochten in het Heilig land.  Omdat de tweede reis tijdens de ‘lesvrije’ week doorging stond die enkel open voor jongeren tussen 18 en 30 jaar.

Veertig pelgrims genoten van een gevarieerd programma. Tochten door de woestijn van Judea, bezoeken aan heilige plaatsen voor moslims, christenen en joden en bezinningsmomenten wisselden elkaar af.

Het programma ( zie ook deze nieuwsbrief )

Met een bezinning op de geboorteplaats van Jezus en bezoek aan de Mount of Temptation startte de tocht. Vanuit Jericho, het laagste punt op aarde, trokken we door de Wadi Quelt de woestijn in, om via Nebi Musa, het graf van Mozes, het klooster van Mar Saba te bereiken. We bezochten de oude stad in Jeruzalem, de Tempelberg, de Grafkerk, de Via Dolorosa, de Olijfberg, Mount Zion. Een onderdompeling in Yad Vashem, het memoriaal van de Holocaust mocht niet ontbreken.
We voelden de politieke spanning in Hebron aan den lijve. Later trokken we door Wadi Jihar en een solotocht bracht ons naar de bedoeïnentent van Rashaida. Na een nachttocht van 10 km. werden we getrakteerd op een wondermooie zonsopgang boven de Dode Zee.
In Bethlehem verkenden we de Geboortekerk en het Banksymuseum. We werden ook daar meermaals met de muur geconfronteerd.
We rondden onze week af met een bezoek aan het indrukwekkende fort van Massada en…, ook dat mocht niet ontbreken, een ‘zwempartij’ in de Dode Zee.

We hebben op basis van een fimpje van de NGO “Abraham’s Trail” alvast een overzicht gemaakt van enkele van de ervaringen en tochten die men ook op onze reis beleefde.

Hoe de deelnemers het ervaarden om ‘Pelgrim’ te zijn vind je in deze link

Wat onze pelgrims ervan vonden

( zie ook de facebook pagina van de eerste reis en van de tweede reis )?

We geven hier graag de reactie van één van onze pelgrims,  Jan Devogelaere:

Meer dan eens was ik op deze pelgrimstocht volkomen sprakeloos wegens de verbluffende pracht van de natuur en de schepping. Sprakeloos en vol ontzag voor de bijbelse, oeroude, desolate en meditatieve landschappen. In wezen betekende het voor mij letterlijk aankomen bij mijn roots van christen mens. Het tastbare hic et nunc contact met het land van de aartsvaders en Jezus vertaalde zich ook in een meer verdiepend contact en versterking van mijn relatie met God. Ik voelde in de groep van medepelgrims (de meesten waren voor mij totaal onbekend bij aanvang van de reis) heel sterk een gevoel van liefde en verbondenheid, zoals onder de allereerste christenen, die in hun omgeving toen herkend werden doordat ze elkaar graag zagen. De pelgrimstocht met Quid Nunc Viator zindert lang na, en is als het levend brood en het levend water, waardoor je geen honger of dorst meer hebt. Tenzij de dorst om, als godzoekende mens, er nog eens terug te keren.”

FOTO’s

Een reis naar het Heilig Land kruipt in de kleren, maar levert ook een massa foto’s op.  Je vindt deze terug op onze fotopagina  of op onze facebookpagina